Vad är luktsalt och varför används det inom träning?

Nordic Training Gear 2 min läsning

“Luktsalt är kristaller, som utsöndrar ammoniakånga. Ångan omvandlas till en basisk ammoniaklösning i slemhinnorna, vilken irriterar lungvävnaden att tro att man utsätts för kvävning. Därför försätts går kroppen i alarmberedskap, varpå du vaknar.” Skriver Gorm Palmgren i Illustrerad Vetenskap.

Ammoniakångorna som luktsaltet utsöndrar försätter kroppen i akut larmberedskap vilket väcker oss till liv. Luktsalt består av kristaller av föreningen ammoniumkarbonat. Luktsaltet utsöndrar irriterande ångor med en välbekant lukt av ammoniak.

Ångorna löser sig i vatten och när de andas in löser de sig i slemhinnorna i näsan och lungorna. De bildar en basisk ammoniaklösning som irriterar vävnaderna. Irritationen varnar lungorna om risk för kvävning vilket aktiverar en reflex som genom ryggmärgen får andningsmuskulaturen att dra ihop sig. Detta stimulerar andningen. Luktsaltet aktiverar även nervsystemet, vilket ökar hjärtrytmen och blodtrycket.

Är luktsalt farligt?

Enligt Giftinformationscentralen kan inandning av ammoniakgas i hög koncentration leda till risk för andningsbesvär och lungskada. Däremot innehåller luktsalt en extremt liten mängd ammoniakgas och är därför inte farligt. Inga hälsoproblem har rapporterats av luktsalt.

Viktigt att tänka på är att luktsalt är avsett för idrottare och atleter och bör endast användas i prestationshöjande syfte. Om burken med luktsalt hålls för nära näsan kan detta leda till en brännande känsla. Denna känsla kan kännas obehaglig men är inte farlig. Luktsalt bör alltid användas med försiktighet och enligt rekommendation.

Luktsalt

Varför använder man luktsalt?

Luktsaltet introducerades i Europa under 1700-talet och användes i läkemedelssyfte främst för att väcka personer som svimmat, oftast kvinnor som haft en för hårt åtsittande korsett. Detta enligt Läkartidningen. Idag används luktsalt inte i läkemedelssyfte, utan istället för att bland annat väcka boxare eller andra idrottsmän som blivit medvetslösa efter exempelvis ett hårt slag mot huvudet.

Luktsalt, även kallat smelling salt eller ammoniak, används idag även av idrottare inom amerikansk fotboll, hockey och tyngdlyftning eftersom den uppiggande effekten gör att hela kroppen kommer igång, enligt Världens Historia.

En anledning till varför luktsalt vid träning blivit populärt att använda är för att luktsaltet bidrar till en förbättrad syresättning, ökad koncentrationsförmåga, ökad prestationsförmåga samt att du blir mer “vaken” och alert. Luktsaltet kan användas kort innan en match, ett tyngre lyft eller liknande tillfälle där du behöver kunna prestera bra.

Vilka använder luktsalt?

Användningen av luktsalt har blivit mycket populärt inom sporter som hockey, ishockey, rugby och amerikansk fotboll. Luktsalt används även inom styrketräning av styrkelyftare och strongman som vill öka sin prestation inför ett tyngre lyft eller kanske ta ett nytt personbästa i ett lyft. Detta är, som tidigare nämnt, eftersom luktsaltet ökar prestationsförmågan.

Hur använder man luktsalt?

När du vill använda luktsalt inför ett tillfälle du vill prestera på topp så luktar du på luktsaltet precis innan tillfället. Om det är inför en match kan du lukta på saltet precis innan du går in på planen. Om det är inför ett tungt lyft så luktar du på saltet, känner effekten och sedan lyfter direkt. Du skakar först burken riktigt ordentligt, tills den känns varm, sedan öppnar du locket försiktigt och lite, ta alltså inte av hela locket. Andas sedan in med burken ca 10 cm från näsan. Stäng sedan burken ordentligt.
Hos oss hittar du Europas största utbud av luktsalt.
Nordic Training Gear
Max Andrén
Skribent & Delägare

Max Andrén är skribent och delägare för Nordic Training Gear
Han har en stor passion för gymträning och träningstillbehör



Också i Artiklar

Hur gör man raka marklyft? | NTGear.se
Hur gör man raka marklyft?

Nordic Training Gear 2 min läsning

Läs Mer
Mixat grepp vid marklyft | NTGear.se
Mixat grepp vid marklyft

Nordic Training Gear 2 min läsning

Läs Mer
Varför har man bälte vid marklyft? | NTGear.se
Varför har man bälte vid marklyft?

Nordic Training Gear 2 min läsning

Läs Mer

Dina bonusar

X
300 kr kvar
Om du handlar för totalt kr eller mer kan du välja
Eftersom du handlar för mer än kr, kan du välja
Shaker, 700 ml
300 kr kvar
Om du handlar för totalt kr eller mer kan du välja
Eftersom du handlar för mer än kr, kan du välja
Luktsalt V.1
300 kr kvar
Om du handlar för totalt kr eller mer kan du välja
Eftersom du handlar för mer än kr, kan du välja
T-Shirt
Storlek