Vad är Strongman träning?

Nordic Training Gear 2 min läsning

Strongman träning, ofta associerad med bilder av atleter som lyfter enorma stenar eller välter jättestora däck, är en fascinerande och utmanande form av träning. Ursprungligen inspirerad av gamla cirkus- och marknadstrick, har denna unika form av styrketräning utvecklats till en populär sport som kan hjälpa dig att förbättra din styrka, uthållighet, flexibilitet och snabbhet. Men vad innebär det egentligen att träna enligt Strongman-metoden? Låt oss ta en djupare titt.

Strongman träningens grunder

Strongman träning skiljer sig från traditionell styrketräning genom sin fokus på funktionell styrka. Funktionell styrka innebär att du måste vara stark i många olika typer av rörelser och situationer, inte bara i strikt formade lyft. Träningen involverar ofta att lyfta, förflytta, skjuta, dra och bära tunga, oregelbundet formade objekt över olika avstånd och höjder. Dessa övningar är utformade för att utmana hela kroppen, inklusive dina muskler, hjärta och lungor, vilket ger en allomfattande träningsupplevelse.

Exempel på Strongman-övningar

Typiska Strongman-övningar kan inkludera Farmers Walk, Tire Flips, Atlas Stones, Log Press och Yoke Walk. Farmers Walk innebär att man bär tunga vikter i varje hand och går en viss sträcka. Tire Flips involverar att lyfta och vända på ett stort däck flera gånger. Atlas Stones är en övning där man lyfter en stor sten från marken till en plattform. Log Press innebär att lyfta ett tungt, stock-liknande objekt över huvudet. Yoke Walk involverar att bära en tung "ok"-struktur på axlarna och gå en viss sträcka.

Vad är Strongman träning?

Fördelar med Strongman träning

Strongman träning har många fördelar. För det första kan det hjälpa till att bygga muskelmassa och styrka, vilket kan förbättra din fysiska kondition och prestationsförmåga i andra sporter och aktiviteter. Dessutom kan de mångsidiga och utmanande övningarna hjälpa till att förbättra din kondition, smidighet, greppstyrka och uthållighet. Dessutom kan den funktionella styrkan du får från Strongman träning förbättra din förmåga att utföra vardagliga uppgifter, som att lyfta tunga föremål eller bära shoppingkassar. Slutligen kan Strongman träning också förbättra din mentala uthållighet och självförtroende, eftersom du ständigt utmanas att övervinna dina begränsningar och uppnå nya styrkemål.

Hur man börjar med Strongman träning

Om du är intresserad av att börja med Strongman träning, kan det vara en bra idé att börja med att lära dig grunderna i styrketräning. Använd fria vikter som hantlar och skivstänger för att bygga upp styrka och uthållighet i dina muskler. Det kan även vara användbart att anlita en tränare eller gå med i en Strongman-klubb för att lära dig korrekt teknik och säkerhet. Kom ihåg att alltid värma upp ordentligt och att börja med lättare vikter innan du börjar med de riktigt tunga lyften. Med tid och tålamod kan du gradvis öka vikterna och utmana dig själv med mer avancerade Strongman-övningar. Du hittar högkvalitativ Strongmanutrustning här.
Nordic Training Gear
Max Andrén
Skribent & Delägare

Max Andrén är skribent och delägare för Nordic Training Gear
Han har en stor passion för gymträning och träningstillbehörOckså i Artiklar om Strongman

Sveriges Starkaste Man 2023 | NTGear.se
Sveriges Starkaste Man 2023 är avgjort

Nordic Training Gear 2 min läsning

Läs Mer
Allt om Sveriges Starkaste Man 2023 | NTGear.se
Allt om Sveriges Starkaste Man 2023

Nordic Training Gear 2 min läsning

Läs Mer
Strongwoman - En sport och träningsform för kvinnor | NTGear.se
Strongwoman - En sport och träningsform för kvinnor

Nordic Training Gear 2 min läsning

Läs Mer

Dina bonusar

X
300 kr kvar
Om du handlar för totalt kr eller mer kan du välja
Eftersom du handlar för mer än kr, kan du välja
Shaker, 700 ml
300 kr kvar
Om du handlar för totalt kr eller mer kan du välja
Eftersom du handlar för mer än kr, kan du välja
Luktsalt V.1
300 kr kvar
Om du handlar för totalt kr eller mer kan du välja
Eftersom du handlar för mer än kr, kan du välja
T-Shirt
Storlek