När ska man använda knäskydd?

Nordic Training Gear 3 min läsning

En av de kroppsdelar som utsätts för högst belastning, flest stötar och störst tryck, är knäna! En av de vanligaste skadorna som uppstår vid träning & idrott är, av just den anledningen, knäskador. Ofta uppstår denna typ av skador på grund av felbelastning, överansträngning, svaghet och/eller inflammation i muskulaturen.

Knät är en central och mycket känslig led som lätt kan skadas, oavsett hur fysiskt aktiv du är. Rör du dig ytterst lite kan dina knän behöva stöd av den anledningen och om du är väldigt fysiskt aktiv kan knäna överbelastas och behöver därför stöd.

Det är viktigt att vara uppmärksam på om du börjar få känningar i knäna. Då kan det vara dags att, i förebyggande syfte, börja använda knäskydd. Med hjälp av dessa får du stabilitet och stöd i dina knäleder och kan minska risken för skador. Ett bekvämt knäskydd med kompression kan du använda för stöd såväl i vardagen som under träningen.

Knäskydd vid träning

Ett knäskydd kan användas av flera olika anledningar och vid flera olika tillfällen. Ett skydd som är stabiliserande men även har en bekväm kompression kan alltså användas som stöd både i vardagen och vid tung träning. Du kan använda de i förebyggande syfte, under rehabilitering och/eller under tyngre lyft.

Det ett knäskydd gör är att fixera och stabilisera knät i rätt riktning och läge. De ger stöd, kompression och värme, något som kan minska risken för skador. De kan med fördel användas vid träning där skaderisken är extra hög och där extra stabilitet kan behövas. Exempel på sådan typ av träning är tyngdlyftning, styrkelyft och strongman. Detta är tre olika träningsformer som alla har en stor påfrestning på kroppen och därmed även en hög skaderisk. Här utsätts knälederna för extremt hög belastning och musklerna kring knäna behöver hållas såväl varma som mjuka under hela passet, för att minimera risken för skador. Det är här knäskydden kommer in i bilden! Ett enkelt sätt att öka prestationsförmågan och minska skaderisken.

När du ska använda knäskydd i samband med träning, oavsett om det är strongman eller ett klassiskt benpass, så bör du ta på dig dem redan innan uppvärmningen. Detta för att få maximal effekt av värme och cirkulation redan från början av träningspasset. På så sätt ökar du din prestationsförmåga maximalt! Det bidrar även till att du minskar risken för förslitning och överbelastning av dina knän under passet, något som är avgörande för dig som vill ha friska knän och kunna göra knäböj livet ut!

Knäskydd

Fördelar med att använda knäskydd

Som du hör är fördelarna med att använda knäskydd många! Under träning kan de som sagt bidra till att öka din prestationsförmåga och blodcirkulation, förebygga skador & minska risk för överbelastning. Vad gäller dess påverkan på din prestationsförmåga under träningspasset kan de genom att ge stöd, kompression och värme förbereda dina leder för vad som komma skall. Det går alltså även snabbare att värma upp inför träningen när du använder knäskydd!

Inte nog med att de kan öka din prestationsförmåga, så kan de även förebygga skador samt lindra smärta och av den anledningen användas såväl i förebyggande syfte som under skaderehabilitering. Detta kan såväl minska smärtan som påskynda rehabiliteringsprocessen.

Vid användning av skydden blir det också lättare för dig att utföra olika rörelser, på ett korrekt sätt. Detta gäller både vid balans-, koordination- och muskelaktivitet. De kan till exempel hjälpa dig att hoppa högre, springa fortare eller lyfta tyngre. Beställ våra knäskydd här.
Nordic Training Gear
Max Andrén
Skribent & Delägare

Max Andrén är skribent och delägare för Nordic Training Gear
Han har en stor passion för gymträning och träningstillbehör



Också i Artiklar

Hur gör man raka marklyft? | NTGear.se
Hur gör man raka marklyft?

Nordic Training Gear 2 min läsning

Läs Mer
Mixat grepp vid marklyft | NTGear.se
Mixat grepp vid marklyft

Nordic Training Gear 2 min läsning

Läs Mer
Varför har man bälte vid marklyft? | NTGear.se
Varför har man bälte vid marklyft?

Nordic Training Gear 2 min läsning

Läs Mer

Dina bonusar

X
300 kr kvar
Om du handlar för totalt kr eller mer kan du välja
Eftersom du handlar för mer än kr, kan du välja
Shaker, 700 ml
300 kr kvar
Om du handlar för totalt kr eller mer kan du välja
Eftersom du handlar för mer än kr, kan du välja
Luktsalt V.1
300 kr kvar
Om du handlar för totalt kr eller mer kan du välja
Eftersom du handlar för mer än kr, kan du välja
T-Shirt
Storlek