Ont i armbÄgen vid bÀnkpress

Nordic Training Gear 3 min lÀsning

BÀnkpress Àr en populÀr styrketrÀningsövning som involverar att man pressar upp en skivstÄng, frÄn bröstet med hjÀlp av armarna. Men för mÄnga personer kan det leda till ont i armbÄgen, eller tennisarmsyndromet som det ocksÄ kallas. Detta Àr en överbelastningsskada som uppstÄr nÀr musklerna i armbÄgen överanvÀnds och det kan leda till smÀrta, svullnad och stelhet i omrÄdet.

Orsaker till ont i armbÄgen vid bÀnkpress

Det finns mÄnga olika orsaker till att man kan uppleva ont i armbÄgen vid bÀnkpress. HÀr Àr nÄgra vanliga faktorer:
 • Överbelastning: Överbelastning innebĂ€r att musklerna i armbĂ„gen har belastats mer Ă€n vad de Ă€r förmögna att hantera. Det kan till exempel intrĂ€ffa om man utför för mĂ„nga reps eller anvĂ€nder för tunga vikter under bĂ€nkpress. Överbelastning kan leda till muskelömhet, trötthet och vĂ€rk i armbĂ„gen. Om du upplever ont i armbĂ„gen efter trĂ€ning, speciellt vid viss rörelse eller belastning, kan det vara ett tecken pĂ„ att armbĂ„garna har överbelastats. Du kan ocksĂ„ kĂ€nna dig trött och ha svĂ„rt att utföra dina vanliga övningar pĂ„ samma sĂ€tt som tidigare.
 • DĂ„lig teknik: Att ha en dĂ„lig teknik nĂ€r du utför bĂ€nkpress, som att ha ett felaktigt grepp eller inte ha rĂ€tt kroppshĂ„llning, kan ocksĂ„ orsaka ont i armbĂ„gen. Ett felaktigt grepp i bĂ€nkpress kan innebĂ€ra att du har ett för brett eller för nĂ€ra grepp runt stĂ„ngen, eller att du inte har tillrĂ€ckligt stadigt grepp runt stĂ„ngen. Ett felaktigt grepp kan orsaka belastning pĂ„ musklerna och lederna i armbĂ„gen och leda till smĂ€rta och skador.
 • Brist pĂ„ vila: Att inte ge musklerna i armbĂ„gen tillrĂ€ckligt med vila mellan trĂ€ningspassen kan ocksĂ„ orsaka skador och smĂ€rta. Det Ă€r viktigt att ge musklerna i armbĂ„gen tillrĂ€ckligt med vila mellan trĂ€ningspassen för att lĂ„ta dem Ă„terhĂ€mta sig och bygga upp sin styrka. Vila innebĂ€r inte att du inte fĂ„r röra armbĂ„garna alls, men du bör undvika att utföra bĂ€nkpress eller andra tunga övningar för armbĂ„garna varje dag. En allmĂ€n rekommendation Ă€r att vila minst 24 timmar mellan trĂ€ningspassen för samma muskelgrupp. Du kan ocksĂ„ variera din trĂ€ningsrutin och fokusera pĂ„ andra muskelgrupper under vissa dagar för att ge armbĂ„garna lite extra vila.
 • Förkylning: Inflammation i senorna i armbĂ„gen kan ocksĂ„ orsakas av förkylning eller andra infektioner.
Ont i armbÄgen vid bÀnkpress

Lösningar för ont i armbÄgen vid bÀnkpress

Om du upplever ont i armbÄgen vid bÀnkpress finns det flera saker du kan göra för att lindra smÀrtan och förebygga skador:
 • AnvĂ€nd elbow sleeves: Elbow sleeves Ă€r ett kompressions överdrag som ger stöd Ă„t musklerna i armbĂ„gen och kan hjĂ€lpa till att lindra smĂ€rta och förebygga skador.
 • Stretcha: Stretching kan hjĂ€lpa till att lösa upp spĂ€nningar i musklerna i armbĂ„gen och minska smĂ€rta.
 • AnvĂ€nd en handvĂ€rmare: Genom att placera en handvĂ€rmare pĂ„ armbĂ„gen kan det hjĂ€lpa till att lindra smĂ€rta och öka blodcirkulationen, vilket kan hjĂ€lpa till att lĂ€ka skador.
 • Ta pauser: Se till att ta pauser under trĂ€ningen och ge musklerna i armbĂ„gen tillrĂ€ckligt med vila mellan trĂ€ningspassen.
 • Justera tekniken: Se till att du har rĂ€tt teknik nĂ€r du utför bĂ€nkpress, sĂ„ att du inte belastar armbĂ„gen för mycket. Ha rĂ€tt greppstĂ€llning, hĂ„ll ryggen rak och sĂ„ vidare.
 • AnvĂ€nd lĂ€ttare vikter: Om du anvĂ€nder för tunga vikter kan det orsaka överbelastning och skador i armbĂ„gen. Prova att sĂ€nka vikterna och se om det hjĂ€lper.
 • RĂ„dfrĂ„ga en lĂ€kare: Om du upplever smĂ€rta i armbĂ„gen som inte gĂ„r över efter nĂ„gra dagar bör du rĂ„dfrĂ„ga en lĂ€kare eller sjukgymnast för att fĂ„ rĂ€tt behandling och vĂ„rd.

Ont i armbÄgen vid bÀnkpress Àr ett vanligt problem

Sammanfattningsvis kan ont i armbÄgen vid bÀnkpress vara ett vanligt problem för personer som trÀnar styrketrÀning. Det finns mÄnga olika orsaker till denna smÀrta och det Àr viktigt att hitta en lösning som passar dig. AnvÀndning av elbow sleeves, stretching, anvÀndning av en handvÀrmare, pauser och rÀtt teknik kan alla vara bra verktyg för att lindra smÀrta och förebygga skador. Glöm inte att rÄdfrÄga en lÀkare om du upplever smÀrta som inte gÄr över efter nÄgra dagar. Du hittar vÄra högkvalitativa elbow sleeves hÀr
Nordic Training Gear
Max Andrén
Skribent & DelÀgare

Max Andrén Àr skribent och delÀgare för Nordic Training Gear
Han har en stor passion för gymtrÀning och trÀningstillbehörOcksÄ i Artiklar

Hur gör man raka marklyft? | NTGear.se
Hur gör man raka marklyft?

Nordic Training Gear 2 min lÀsning

LĂ€s Mer
Mixat grepp vid marklyft | NTGear.se
Mixat grepp vid marklyft

Nordic Training Gear 2 min lÀsning

LĂ€s Mer
Varför har man bÀlte vid marklyft? | NTGear.se
Varför har man bÀlte vid marklyft?

Nordic Training Gear 2 min lÀsning

LĂ€s Mer

Dina bonusar

X
300 kr kvar
Om du handlar för totalt kr eller mer kan du vÀlja
Eftersom du handlar för mer Àn kr, kan du vÀlja
Shaker, 700 ml
300 kr kvar
Om du handlar för totalt kr eller mer kan du vÀlja
Eftersom du handlar för mer Àn kr, kan du vÀlja
Luktsalt V.1
300 kr kvar
Om du handlar för totalt kr eller mer kan du vÀlja
Eftersom du handlar för mer Àn kr, kan du vÀlja
T-Shirt
Storlek
9 Produkter kvar