Hur gör man rumänska marklyft?

Nordic Training Gear 2 min läsning

Rumänska marklyft har blivit en populär övning inom styrketräning. Även om traditionella marklyft är en välbekant övning, har många inte utforskat djupet av rumänska marklyft, som särskilt fokuserar på att stärka bakdelen (gluteus) och baksidan av låret (hamstrings). Läs vidare för en steg-för-steg guide om hur du utför rumänska marklyft korrekt och upptäck de unika fördelarna med denna övning.

Förstå grunderna: Vad är rumänska marklyft?

Skillnaden mellan rumänska marklyft och traditionella marklyft sträcker sig bortom bara utgångspositionen. Visst, medan ett traditionellt marklyft börjar med stången på marken och lyfter den uppåt, påbörjas rumänska marklyft från en stående position med stången i handen. Men det som verkligen distinkt skiljer dem åt är rörelseomfånget och de muskelgrupper som prioriteras. Rumänska marklyft har en större böjning i höften och mindre böjning i knäna, vilket särskilt riktar in sig på att isolera och förstärka bakdelen och baksidan av låret. I kontrast lägger traditionella marklyft större vikt vid en kombination av muskler inklusive nedre rygg, lårmuskeln, samt bakdelen och baksidan av låret.

Utför rumänska marklyft: En steg-för-steg guide

  1. Förberedelse: Börja stå med fötterna axelbrett isär och håll skivstången framför dig. För bästa grepp, håll stången axelbrett isär med båda händerna. Här kan användningen av kalk spela en stor roll. Kalk, eller magnesiumkarbonat, används för att förbättra greppet genom att absorbera svett. Detta säkerställer att stången inte glider ur dina händer. Vill du veta mer om fördelarna eller är intresserad av att köpa kalk? Läs mer här.
  2. Påbörja rörelsen: Håll en lätt böj i knäna genom hela rörelsen. Luta dig framåt från höfterna, samtidigt som du skjuter bakdelen bakåt. Tänk dig att du vill stänga en dörr med bakdelen.
  3. Behåll positionen: Det är avgörande att hålla ryggen rak och spänd, med skulderbladen dragna bakåt och nedåt. Huvudet bör vara i en neutral position, vilket innebär att du inte ska titta uppåt eller böja nacken nedåt.
  4. Nedre positionen: Sänk stången tills du känner en tydlig men behaglig stretch i baksidan av låret. För de flesta betyder detta att stången är en bit ovanför marken, men detta kan variera beroende på din flexibilitet.
  5. Återgå till startposition: Pressa genom hela foten, särskilt hälen, och använd bakdelen och baksidan av låret för att lyfta stången och återvända till den ursprungliga stående positionen. Undvik att använda ryggen för att "dra" stången uppåt; kraften bör komma från bakdelen.
  6. Upprepa: Genomför önskat antal repetitioner, och kom ihåg att prioritera form över vikt. En korrekt utförd repetition med lättare vikt är mer värdefull än en felaktig repetition med tung vikt.
Hur gör man rumänska marklyft?
Bildtext: Jatta Sipola är mycket koncentrerad under ett rumänsk marklyft – precis innan hon återgår till startpositionen.

Fördelarna med rumänska marklyft

Inte bara är rumänska marklyft utmärkta för att stärka och definiera bakdelen, men de kan också hjälpa till att förbättra hållningen och minska risken för skador, särskilt eftersom de inte belastar ryggraden lika mycket som andra övningar.

Avslutande tankar om rumänska marklyft

Om du vill bygga styrka och definiera dina baksida lår och bakdel, är rumänska marklyft ett utmärkt val. Rätt teknik är avgörande för säkerhet och effektivitet. För fler tips och träningsmetoder, utforska våra relaterade artiklar. Ha ett fantastiskt träningspass!
Nordic Training Gear
Max Andrén
Skribent & Delägare

Max Andrén är skribent och delägare för Nordic Training Gear
Han har en stor passion för gymträning och träningstillbehör



Också i Artiklar

Hur gör man raka marklyft? | NTGear.se
Hur gör man raka marklyft?

Nordic Training Gear 2 min läsning

Läs Mer
Mixat grepp vid marklyft | NTGear.se
Mixat grepp vid marklyft

Nordic Training Gear 2 min läsning

Läs Mer
Varför har man bälte vid marklyft? | NTGear.se
Varför har man bälte vid marklyft?

Nordic Training Gear 2 min läsning

Läs Mer

Dina bonusar

X
300 kr kvar
Om du handlar för totalt kr eller mer kan du välja
Eftersom du handlar för mer än kr, kan du välja
Shaker, 700 ml
300 kr kvar
Om du handlar för totalt kr eller mer kan du välja
Eftersom du handlar för mer än kr, kan du välja
Luktsalt V.1
300 kr kvar
Om du handlar för totalt kr eller mer kan du välja
Eftersom du handlar för mer än kr, kan du välja
T-Shirt
Storlek