Hur gör man rumÀnska marklyft?

Nordic Training Gear 2 min lÀsning

RumĂ€nska marklyft har blivit en populĂ€r övning inom styrketrĂ€ning. Även om traditionella marklyft Ă€r en vĂ€lbekant övning, har mĂ„nga inte utforskat djupet av rumĂ€nska marklyft, som sĂ€rskilt fokuserar pĂ„ att stĂ€rka bakdelen (gluteus) och baksidan av lĂ„ret (hamstrings). LĂ€s vidare för en steg-för-steg guide om hur du utför rumĂ€nska marklyft korrekt och upptĂ€ck de unika fördelarna med denna övning.

FörstÄ grunderna: Vad Àr rumÀnska marklyft?

Skillnaden mellan rumÀnska marklyft och traditionella marklyft strÀcker sig bortom bara utgÄngspositionen. Visst, medan ett traditionellt marklyft börjar med stÄngen pÄ marken och lyfter den uppÄt, pÄbörjas rumÀnska marklyft frÄn en stÄende position med stÄngen i handen. Men det som verkligen distinkt skiljer dem Ät Àr rörelseomfÄnget och de muskelgrupper som prioriteras. RumÀnska marklyft har en större böjning i höften och mindre böjning i knÀna, vilket sÀrskilt riktar in sig pÄ att isolera och förstÀrka bakdelen och baksidan av lÄret. I kontrast lÀgger traditionella marklyft större vikt vid en kombination av muskler inklusive nedre rygg, lÄrmuskeln, samt bakdelen och baksidan av lÄret.

Utför rumÀnska marklyft: En steg-för-steg guide

  1. Förberedelse: Börja stÄ med fötterna axelbrett isÀr och hÄll skivstÄngen framför dig. För bÀsta grepp, hÄll stÄngen axelbrett isÀr med bÄda hÀnderna. HÀr kan anvÀndningen av kalk spela en stor roll. Kalk, eller magnesiumkarbonat, anvÀnds för att förbÀttra greppet genom att absorbera svett. Detta sÀkerstÀller att stÄngen inte glider ur dina hÀnder. Vill du veta mer om fördelarna eller Àr intresserad av att köpa kalk? LÀs mer hÀr.
  2. PÄbörja rörelsen: HÄll en lÀtt böj i knÀna genom hela rörelsen. Luta dig framÄt frÄn höfterna, samtidigt som du skjuter bakdelen bakÄt. TÀnk dig att du vill stÀnga en dörr med bakdelen.
  3. BehÄll positionen: Det Àr avgörande att hÄlla ryggen rak och spÀnd, med skulderbladen dragna bakÄt och nedÄt. Huvudet bör vara i en neutral position, vilket innebÀr att du inte ska titta uppÄt eller böja nacken nedÄt.
  4. Nedre positionen: SÀnk stÄngen tills du kÀnner en tydlig men behaglig stretch i baksidan av lÄret. För de flesta betyder detta att stÄngen Àr en bit ovanför marken, men detta kan variera beroende pÄ din flexibilitet.
  5. ÅtergĂ„ till startposition: Pressa genom hela foten, sĂ€rskilt hĂ€len, och anvĂ€nd bakdelen och baksidan av lĂ„ret för att lyfta stĂ„ngen och Ă„tervĂ€nda till den ursprungliga stĂ„ende positionen. Undvik att anvĂ€nda ryggen för att "dra" stĂ„ngen uppĂ„t; kraften bör komma frĂ„n bakdelen.
  6. Upprepa: Genomför önskat antal repetitioner, och kom ihÄg att prioritera form över vikt. En korrekt utförd repetition med lÀttare vikt Àr mer vÀrdefull Àn en felaktig repetition med tung vikt.
Hur gör man rumÀnska marklyft?
Bildtext: Jatta Sipola Ă€r mycket koncentrerad under ett rumĂ€nsk marklyft – precis innan hon Ă„tergĂ„r till startpositionen.

Fördelarna med rumÀnska marklyft

Inte bara Àr rumÀnska marklyft utmÀrkta för att stÀrka och definiera bakdelen, men de kan ocksÄ hjÀlpa till att förbÀttra hÄllningen och minska risken för skador, sÀrskilt eftersom de inte belastar ryggraden lika mycket som andra övningar.

Avslutande tankar om rumÀnska marklyft

Om du vill bygga styrka och definiera dina baksida lÄr och bakdel, Àr rumÀnska marklyft ett utmÀrkt val. RÀtt teknik Àr avgörande för sÀkerhet och effektivitet. För fler tips och trÀningsmetoder, utforska vÄra relaterade artiklar. Ha ett fantastiskt trÀningspass!
Nordic Training Gear
Max Andrén
Skribent & DelÀgare

Max Andrén Àr skribent och delÀgare för Nordic Training Gear
Han har en stor passion för gymtrÀning och trÀningstillbehörOcksÄ i Artiklar

Hur gör man raka marklyft? | NTGear.se
Hur gör man raka marklyft?

Nordic Training Gear 2 min lÀsning

LĂ€s Mer
Mixat grepp vid marklyft | NTGear.se
Mixat grepp vid marklyft

Nordic Training Gear 2 min lÀsning

LĂ€s Mer
Varför har man bÀlte vid marklyft? | NTGear.se
Varför har man bÀlte vid marklyft?

Nordic Training Gear 2 min lÀsning

LĂ€s Mer

Dina bonusar

X
300 kr kvar
Om du handlar för totalt kr eller mer kan du vÀlja
Eftersom du handlar för mer Àn kr, kan du vÀlja
Shaker, 700 ml
300 kr kvar
Om du handlar för totalt kr eller mer kan du vÀlja
Eftersom du handlar för mer Àn kr, kan du vÀlja
Luktsalt V.1
300 kr kvar
Om du handlar för totalt kr eller mer kan du vÀlja
Eftersom du handlar för mer Àn kr, kan du vÀlja
T-Shirt
Storlek
9 Produkter kvar